Mengapa Bekerja Di HDI

Di HDI, kami menggalakkan semua orang menjadi usahawan dalam syarikat ... sebagai usahawan. Kami menghargai semangat, idea dan kreativiti anda. Bekerja bersendirian atau dengan kerjasama pasukan kerja antara jabatan dalam banyak projek memberi anda peluang untuk mengembangkan potensi peribadi dan profesional anda. Anda akan menjadikan syarikat kami menjadi yang terbaik dan juga akan mengeluarkan yang terbaik daripada anda. Kita akan berkembang bersama.


Program Magang dan Perantisan


Pelatih kami adalah masa depan. Kami menyediakan pelajar atau graduan dengan pengalaman korporat yang di perlukan untuk mencapai kerjayaan. Kami memberi mereka pekerjaan yang akan memberi kesan positif kepada perniagaan kami.


career intern apprentice min


Program Latihan Kami

Program magang ini memberikan pelajar atau graduan dengan pengalaman pertama mereka dalam suasana korporat yang sebenar. Perkerjaan dan pengalaman korporat sebenar --- jauh dari hanya memberi mereka tugas-tugas yang tidak dapat menambah kemahiran baru.


Program latihan HDI adalah sebahagian daripada fasa Sourcing model HDI yang dipanggil PHASES --- tepatnya dipanggil kerana ia melampaui kawasan fungsional HR yang biasa tetapi berlainan selepas peristiwa hayat yang dialami oleh seorang pekerja: dari SOURCING (Sumber), ONBOARDING (Tempat kerja), RETAINING (Mengekalkan) AND EXITING (Berpisah).


Pada skala yang lebih besar, program ini merupakan sebahagian daripada komitmen HDI ke arah pembinaan negara: perkongsian industri / akademi dalam pengurusan bakat. Sekolah perlu mendedahkan pelajar mereka kepada pengalaman korporat sebenar; HDI secara sukarela melakukan ini untuk mereka. Pelatih dari kolej dan universiti merupakan sebahagian daripada kumpulan bakat biasa untuk kebanyakan majikan-dan HDI tidak asing dengan amalan ini. Tetapi apa yang membedakan kami daripada majikan lain ialah kami memastikan pelatih memperoleh pengalaman positif semasa berkhidmat di sini. Kami menyedari bahawa latihan adalah rasa pertama bagi kehidupan korporat, dan kebenaran diberitahu, itu adalah peristiwa kehidupan. Dan fasa kejadian kehidupan mereka mesti bermakna. Berarti bermakna memberi mereka pekerjaan yang sebenar untuk dilakukan dan belajar dari dan tidak mengasingkan mereka ke tugas seperti memfailkan, memfotokopi atau lebih buruk, meminta mereka membuat kopi untuk bos.


Maklum balas adalah komponen penting dalam program ini: pelatih menaksir aktiviti-aktiviti yang dia lalui dan dia sendiri dinilai oleh syarikat. Maklum balas ini digunakan oleh syarikat untuk terus meningkatkan program - sebahagian daripada inisiatif kami untuk berkembang.


Selepas tamat pengajian, apakah peluang pelajar untuk diupah? Malangnya, ini merupakan pengalaman yang saling menguntungkan bagi HDI. Secara aktif bekerja dengan kami adalah bekas pelatih dari pelbagai sekolah dan disiplin. Bermula daripada peringkat yang paling junior, ada yang kini telah dinaikkan pangkat yang lebih tinggi. Bekas pelatih, juga pekerja sekarang , membuktikan bahawa HDI adalah benar kepada MISInya: bahawa perniagaan kami adalah mempelajari persekitaran yang membolehkan orang menjadi lebih baik diri dan masyarakat.


Program Perantisan Kami

Program Perantisan kami memberi tumpuan kepada pembangunan bakat di mana para graduan yang berjaya dalam program ini dapat menantikan kerjaya di HDI: graduan baru (dianggap sebagai bakat mentah) ditoreh untuk menjalani program perantisan berstruktur di mana kegiatan yang telah ditentukan telah ditadbir. Ini adalah program lulus atau gagal.

 

Program ini bertujuan untuk menyediakan kumpulan bakat sedia untuk kedudukan yang sukar diisi kerana keterbatasan dalam pasaran bakat. Ia adalah kedudukan khusus dan memerlukan pakar mata pelajaran sebagai fasilitator pembelajaran. Program ini menggunakan kombinasi pelbagai kuliah kelas, perendahan sebenar pada aplikasi praktikal, kerja pembelajaran untuk scenario, kerja sebenar, penilaian peserta, penilaian kursus dan penilaian pakar-pakar mata pelajaran.


Penyelesaian yang berjaya bermakna pekerjaan dengan HDI. Sebelum memberikan kontrak pekerjaan yang sebenar, calon terus menjalani ujian kesesuaian untuk menentukan kedudukan kecergasan. Hasil ujian penilaian ini selanjutnya menyokong hasil penilaian yang diperoleh oleh perantis. Ia juga digunakan untuk mendedahkan kekuatan dan bidang lain yang boleh diperbaiki yang boleh membimbing pasukan dalam membuat rancangan pembangunan bagi perantis bagi jawatan yang dipertimbangkan.


E-mel kami (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) dan mari lihat apa yang boleh kita lakukan bersama.